6 sfaturi pentru a obține independența financiară

Tags: 

   Toți ne dorim o viață lipsită de griji materiale și financiare... Din păcate, educația financiară lipsește cu desăvârșire din "aria curiculară" din școlile românești, astfel că intrăm în viață fără să știm nimic despre bani. Chiar dacă ai un job bine plătit, aproape că sunt convins că banii pe care îi câștigi nu-ți ajung de la o lună la alta...

   Sfaturile următoare se doresc a fi (măcar) motive de meditație în relația pe care o ai cu banii.

   1. Primul și cel mai evident sfat este să renunți la cheltuieli :-)

   Este foarte important să îți cunoști sursele de venituri dar, mai ales, să știi pe ce anume cheltui banii. Fă o listă cu cheltuielile lunare (adică fă un buget de venituri și cheltuieli) și vezi dacă se justifică toate cheltuielile pe care le faci.

   2. Cheltuiește mai puțin decât câștigi

   Una din greșelile cele mai frecvente este aceea de a cheltui toți banii la dispoziție - încearcă să nu faci și tu această greșeală :-)

   3. Fă-ți un fond de rezervă pentru urgențe

   Cheltuielile neprogramate (probleme de sănătate, reparații la mașină, acoperirea cheltuielilor în cazul pierderii locului de muncă, etc.) tind să apară în cele mai nepotrivite momente. Experții în finanțele personale recomandă ca acest fond de urgențe să fie cel puțin egal cu 6 salarii lunare.

   4. Plătește-ți la timp datoriile

   Datorii nu înseamnă doar creditul pentru mașină sau casă ! Cardurile de cumpărături sau "descoperirile" pe card (3, 5, 7, 10 salarii) sunt foarte periculoase datorită faptului că dobânda pentru sumele descoperite este muuult mai mare decât la creditele normale. Dacă nu poți renunța la aceste tipuri de carduri (deși îți recomand), măcar plătește la timp toate sumele restante.

   5. Economisește

   Fă-ți un obicei și pune deoparte măcar 10% din banii pe care îi câștigi lunar. Sunt adeptul principiului că "Libertatea financiară se obține INVESTIND, nu economisind !", însă primul pas pentru a investi este să ai banii pe care să îi investești. Sigur, nu este ușor să economisești, însă o metodă bună este de a instrui banca la care primești salariul să alimenteze automat un cont de economii cu suma pe care ești dispus să o economisești lunar.

   6. Investește !

   Astăzi sunt atât de multe oportunități de a investi încât nu ai nicio scuză să-ți ții banii "la ciorap" sau "sub saltea" ! Pornind de la banalul depozit la bancă până la investiții în piețele de acțiuni, mărfuri, valute, fonduri de investiții și imobiliare, este imposibil să nu găsești o formă prin care să înmulțești banii pe care îi ai.