Wall Street și Boiler room - filme de referință

Tags: 

   [Update]

The wolf of Wall Street   Încă un film pe care doresc să ți-l supun atenției este "The Wolf of Wall Street" (apărut în 2013 - trailer-ul este aici), în regia lui Martin Scorsese (este, deja, garanția unui film foarte bun), avându-l ca actor principal pe Leonardo di Caprio (mai are nevoie de prezentare ?!).

   Povestea este aproape previzibilă: căderea broker-ului de succes, crezând că banii îl țin mai presus de oricine și orice. Domnia se plătește...

 

 

 

   Pentru cei care doresc să-și facă o primă idee despre ce înseamnă a fi broker pe piața de acțiuni, atunci ar trebui să urmărească (cel puțin) două dintre filmele clasice pe această temă.

Wall Street   Primul film care merită a fi menționat este "Wall street" (realizat în 1987) - cum altfel putea să se numească ?!

   Filmul prezintă povestea ficțională a unui tânăr broker, Bud Fox, care în dorința sa disperată de a deveni bogat, devine omul de încredere al lui Gordon Gekko, un om de afaceri de succes și foarte bogat, dar în același timp fără nici un fel de scrupule.

   Sloganul filmului este Fiecare vis are un preț (Every dream has a price).

   Personajele principale, Gordon Gecko și Bud Fox, sunt interpretate de Michael Douglas, respectiv Charlie Sheen. Michael Douglas a primit și un Oscar pentru rolul interpretat.

   Cea mai memorabilă scenă din film este discursul lui Gordon Gekko la A.G.A. unei firme asupra căreia intenționa să preia controlul:

   "Ideea este, doamnelor și domnilor, că: Lăcomia, în lipsă de un alt cuvânt mai bun, este bună. Lăcomia e ceva corect; lăcomia funcționează. Lăcomia clarifică, poate capta esența spiritului dornic de evoluție. Lăcomia, în toate formele ei, lăcomia față de viață, pentru bani, dragoste, cunoaștere - a purtat lumea înainte și, ascultați-mă pe mine, lăcomia va salva Teldar Paper și nu numai pe ea, ci și alte corporații care merg prost."

Wall Street: Money Never Sleeps   După succesul de care s-a bucurat, realizatorii filmului au considerat că merită și o continuare, astfel că în 2010 a apărut "Wall Street: Money Never Sleeps".

   Chiar dacă filmul se pare că nu a avut impactul comercial așteptat de producători (deși a avut încasări de peste 134 milioane de dolari!), continuarea poveștii din prima parte te ține cu sufletul la gură până la final.

   Rolul lui Gordon Gecko este interpretat, evident, tot de Michael Douglas, iar noul discipol este acum Jacob Moore, interpretat de tânărul Shia LaBeouf.

 

 

Boiler room   Al treilea film foarte interesant este "Boiler room" (apărut în 2000).

   Distribuția poate nu este excepțională, însă îi aduce împreună pe Ben Afleck, Vin Diesel și Giovanni Ribisi, alături de alții mai puțin cunoscuți.

   Sunt foarte interesante cele câteva speech-uri ale personajului Jim Young (interpretat de Ben Afleck), care exprimă esența meseriei din vânzări. Una din scene este în cele ce urmează:

   "Vânzarea se face prin fiecare telefon pe care-l dai. Ori tu vinzi clientului acțiuni, ori îți vinde el, pe motiv că nu poate să cumpere. În ambele situații vânzarea s-a petrecut. Întrebarea este: Cine va vinde ? Tu sau el ?".

   Toate filmele prezentate de mai sus le găsești pe diverse site-uri printr-o simplă căutare cu Google.

   Vizionare plăcută !

 

 

   Notă: imaginile sunt preluate de pe site-ul: http://www.wikipedia.org/